2/19/2018

Kuinka valmistaudun tenttiin (flashcardit, mind map)


Silloin kun luin pääsykokeeseen, harjoittelu tapahtui nimenomaan Mafynetin tehtävien avulla. Luonnollisesti yliopistossa ei tällaista tehtäväpakettia ole, eli tenttiin harjoittelu on oman luovuuden varassa. Viime syksynä otin käyttöön Quizletin ja flashcardien käytön osaksi opiskelua. Anatomiassa se olikin helppoa, kun oli vain rakenteiden nimeämistä. Biokemian kurssilla meillä taas on laajempi aineisto, eikä ulkoaopettelu riitä. Tärkein merkitsevä tekijä on, kuinka paljon aikaa minulla on käytössä. Edelleen haen niitä itselleni parhaita tapoja opiskella, mutta tällä hetkellä mennään näillä rutiineilla.

Kurssin aikana käyn luennoilla, teen luentodioihin omia havaintoja ja luennon jälkeen kirjoittelen aiheesta omat muistiinpanot. Tarkempi kuvaus muistiinpanoistani löytyy tästä postauksesta.


Vajaa viikko ennen tenttiä rupean käymään uudestaan läpi muistiinpanojani ja teen flashcardeja quizletiin. Flashcardit ovat joko termien selittämistä tai itse keksittyjä oikein/väärinväittämiä. Osa kysymyksistä löytyy esimerkiksi luentodioihin laitetuista kertauskysymyksistä. Mahdolliset vanhat tenttikysymyksetkin kirjoitan korteiksi.
Samaan aikaan otan eteeni tyhjän paperin, johon rupean luonnostelemaan mind mappia. Keskelle tulee pääotsikko ja ympärille väliotsikot. Flashcardeja kirjoittaessani merkitsen kunkin väliotsikon kohdalle sen avainkäsitteitä ja -sanoja. Näin voin myöhemmin flashcardeilla harjoitellessani vilkaista nopeasti mihin osa-alueeseen mikäkin termi liittyi. Jos jää aikaa, teen mind mapeista vielä tietokoneelle omat versiot. Valmiita ohjelmia löytyy pilvin pimein, varsinkin jos googlettaa hakusanoin "mind map generator".

Pari päivää ennen tenttiä pidämme yleensä tyttöjen kanssa lukupiirin, jossa käymme tenttialueen läpi. Viimeksi teimme niin, että kävimme läpi meikäläisen tekemät flashcardit, joihin vastattiin vuorotellen. Parasta porukalla tekemisessä on, että yleensä tulee ilmi mitä hauskimpia muistisääntöjä. Vastaavasti kaverit osaavat usein selittää, jos jokin asia on jäänyt mietityttämään.

Tämä rutiini toki vaihtelee kurssista ja tentistä riippuen. Genomilääketieteen tenttiin en ehtinyt millään aloittamaan ajoissa (saati kirjoittamaan kaikkia muistiinpanoja), joten pari päivää ennen tenttiä selasin luentodioja ja piirsin aiheesta mind mapit, enkä tehnyt quizleteja. Yritin kyllä alkaa tekemään quizletiin flashcardeja, mutta totesin, ettei aika riitä.
Kun olin tehnyt vaikka aiheesta 1 mind mapin, pidin pienen tauon ja tein saman aiheelle 2. Kun aihe 2 oli valmis, katsoin aiheen 1 luentodiojen kertauskysymykset ja yritin vastata wordille omin sanoin kysymyksiin. Sen jälkeen tarkistin vastaukset ja tein punaisella fontilla lisäyksiä. Sitten aihe 3 mind mapit, jonka jälkeen aiheen 2 kertauskysymykset jne...Tällä kertaa ei myöskään pidetty lukupiiriä, joten tenttiin menin kokonaan oman opiskelun varassa.

Pakko sanoa, etten todellakaan ole mikään 5 keskiarvon (tosiaan yliopistossa kurssit arvostellaan 1-5) oppilas, mutta pyrin silti parantamaan tenttituloksia. Jos jollakin on mitä oivimpia tenttirutiineja tai taikoja 5 arvosanoille, vinkkejä otetaan vastaan:)

Älkää myöskään huoliko, tiedän ettei tenttiarvosana kerro koko totuutta osaamisesta tai siitä millainen ihminen olen:) Elämässä on paljon muutakin murehdittavaa ja uusinnat on aina keksitty:D

2 kommenttia:

 1. En oo aiemmin kommentoinut mut pakko sanoo että tää sun blogi on aivan huippu! <3 Ihanaa että jaksat vieläkin päivittää tänne opiskelusta hammaslääkiksessä, huomaa kyllä että oot oikeella alalla kun jaksat edelleen kirjotella näitä tänne! Koulupaikkakin oli sulla pitkän tuloksen takana ja huomaa, että arvostat sitä etkä ollut vaan rahan ja maineen perässä! Hyvä hammaslääkäri tuut olee :) Sun jakamat vinkit on ollut kans tosi hyödyllisiä :) Oma motivaatio vaan nousee ja nousee kun näitä lueskelee, oon ite tällä hetkellä abi ja haen nyt keväällä ekaa kertaa hammaslääkikseen. Hahah tää kommentti kuulosti nyt ehkä vähän liian ylistävältä, mutta oon täysin tätä mieltä ja tää blogi on ollut tosi iso tuki ja motivaatio itselleni nyt abivuonna :) Siitä ei voi kiittää tarpeeksi.

  - Lotta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihan älyttömästi kommentista♥
   Ihanaa että oot tuota mieltä ja varsinkin että oot saanu tästä blogista apua ja motivaatiota pääsykokeisiin:) Lämmittää tosi paljon mieltä kuulla tämmöstä (ja motivoi jatkamaan blogin pitämistä):) Tsemppiä!!!

   Poista