Olit sitten aloittanut lukemisen elokuussa tai maaliskuussa, kertaus on sellainen asia, jota kannattaa tehdä jatkuvasti. Aikaisempina vuosina en ole antanut kertaamiselle niin suurta painoarvoa, mutta nyt se on olennainen osa lukusuunnitelmaa. Oppi on mennyt paljon paremmin perille! Tässä omia kertaustekniikoitani:
1. Merkitse tehtäviä
Merkitse itsellesi ylös sellaiset tehtävät joihin olet tarvinnut enemmän apua tai olet kokenut hyviksi teorian kannalta. Palaa tehtäviin ennen pääsykoetta ja kokeile uudestaan osasitko. Yksi tapa on tehdä tehtävä uudestaan parin päivän päästä niin kauan, että sen osaa. Mulle, juurikin tämä on tuonut ihan uudenlaista osaamista laskuihin. Mafynetti huolehtii itse kerrattavat tehtävät, joten tämä ohje sopii
paremmin niille, jotka tekevät tehtäviä valmennuskurssien/lukiokirjojen
avulla.
2. Tee flashcardeja eli kysymyskortteja.
Jos on tehnyt kattavat muistiinpanot ja lukenut lukion kirjat, on sanomattakin selvää, että uudelleenkirjoittaminen tuntuu toistolta. Sen sijaan lukeminen saa uuden vinkkelin, kun tekee kaikista aiheista itselleen kysymyskortteja. Vaikka korteilla ei ehtisi kertaamaan, niin jo näiden tekeminen toimii sellaiselle, joka oppii kirjoittamalla. Samalla syvennyt aiheeseen tarkemmin.
3. Tee itse monivalintoja
Ehkä yksi parhaimpia tapoja testata ymmärsitkö teorian. Näin pystyt myös asettumaan pääsykokeen laatijan asemaan ja pohtimaan tuttuja teorioita. Näitä kannattaa kirjoitella jo aihetta lukiessa, sillä silloin oppi on tuoreimmillaan. Oma kertaamiseni on pitkälti perustunut väittämien kirjoitteluun. Väittämien keksimisen lisäksi olen kirjoittanut monivalintoja harjoituskokeista, vanhoista pääsykokeista, tai jos tehtävissä on tullut niitä vastaan.
4. Kokoa tehtäväpaketti
Varsinkin
fysiikassa tehtävätyyppejä on niin paljon, että itse ainakin tahtoisin
sellaisen kurssikohtaisen pikakertauksen ennen pääsykoetta.
Olen koonnut aikaisemmin mainitsemani monivalinnat kursseittain sekä merkinnyt muutaman tehtävän jokaiseen aiheeseen. Tehtäväpaketit on tarkoitus käydä läpi viimeisillä viikoilla. Monivalinnat sisältävät teoriaa ja lyhyitä laskutehtäviä, jolloin saa
nopeasti palautettua mieleen kunkin kurssin pääkohdat. Muutamalla
kinkkisellä tehtävällä testaan, että onhan oppi mennyt perille. Tällaisen tehtäväpaketin koonti on siinä hyvä, että se keskittyy omiin heikkouksiini. Teen tietenkin myös Mafynetin kertaustehtäviä, joten liian suppeaksi kertaaminen ei ainakaan jää.
+ Tehkää jonkun toisen hakijan/lukupiirin kanssa toisillenne tehtäväpaketit, jotka tarkistatte yhdessä. Monesti yhdessä pohdiskelu auttaa ymmärtämään vaikeita asioita ja saatte tukea toisistanne ennen pääsykoetta.
Moikka! Teitkö nuo flashcardit jollain sovelluksella vai mistä tilasit kortit? :)
VastaaPoistaAnkilla, mutta suosittelen Quizletia, koska siinä näkee selkämmin kortit:)
PoistaHei, muakin kiinnostaa, että miten tuo flashcardien teko käytännössä toimii? Esim jos on tehtävä, jossa pitää nimetä esimerkiksi tuman rakenteet kuvaan niin piirrätkö kuva itse vai saako ne jollain sovelluksella/ohjemalla valmiina?
VastaaPoistaEtsin kuvan netistä ja muokkaan paintilla:)
Poista