3/19/2018

Parasta hammaslääkiksessä (so far)


Ihmiset
Tämä on ihan pakko listata ykköseksi, koska meillä on tosi hyvä ilmapiiri fuksien (ja oikeastaan muidenkin vuosikurssien) kesken. En olisi myöskään heti uskonut, että hampaalta löytyisi 9 hengen tyttöporukka tai kuinka "helppoa" uusiin ihmisiin tutustuminen on. Ihania ihmisiä:)

Kurssit ja niiden sisältö
Jos jollekin on vielä uutta tietoa, niin lääkisopinnot koostuu preklinikasta ja klinikasta. Preklinikka kestää ensimmäiset kaksi vuotta ja opinnot ovat käytännössä kokonaan samat sekä lääketieteen että hammaslääketieteen opiskelijoilla. Minusta on ihan mahtavaa saada opiskella perusjuttuja ihmiskehosta ja sen toiminnasta, ennen kuin siirrytään pelkästään hammaslääketieteen omiin opintoihin, jotka alkavat klinikassa eli 3. vuonna. Motivaatiota kouluun olisi aika vaikea ylläpitää, jos pelkästään kuumeisesti odottelisi klinikkaa.

Ryhmässä opiskelu
Vaikka Oulussa onkin perinteisempi luento-opetus ja juonnetyyli (eli aina yksi iso kokonaisuus kerrallaan, esim. syksy: anatomia, kevät: biokemia), niin jokaisella kurssilla on tähän mennessä ollut jotain pientä ryhmätyöskentelyä. Esimerkiksi englannin kurssilla meidät jaettiin n. 4 hengen ryhmiin ja pidimme annetuista aiheista luennon muulle noin 20 opiskelijan luokalle. Myös suurin osa palautettavista tehtävistä voidaan halutessa tehdä kaverin kanssa. Syksyllä makroissa taas opiskeltiin anatomiaa pienemmissä ryhmissä. Ryhmätyöskentelyä ei kuitenkaan kannata säikähtää - kukaan kanssakurssilainen ei ole niin pelottava etteikö uskaltaisi jutella:) Ihmisiä täällä kuitenkin vain ollaan.

Avustaminen
Hammaslääketieteen opiskelijoiden pitää käydä vähintään kahdesti preklinikan aikana avustamassa 4. ja 5. vuoden opiskelijoita opetushammashoitolassa. Avustaminen kestää max. 3 tuntia eli yhden potilaan ajanvarauksen verran. Aika on pitkä sen vuoksi, että opettajat käyvät tarkistamassa välissä saako toimenpidettä jatkaa eteenpäin eli yhteen paikkaukseenkin saattaa mennä 20 minuutin sijaan tunti tai kaksi. Kandit hoitavat valmistelut ja opastavat kyllä tosi hyvin, että mitä purnukkaa ja instrumenttia tarvitaan seuraavaksi. Mitään ei tarvitse tietää välineistä etukäteen ja käytännössä avustaminen tarkoittaa usein, että pidät esimerkiksi sylki-imuria potilaan suussa. Ensimmäinen avustuskerta jännitti tosi paljon, mutta hyvä on muistaa, että kandeille on iso apu lisäkäsistä. Samalla opetushammashoitola tulee hiukan tutummaksi ja saa tutustua ylempien vuosikurssien ihmisiin.

Harrastustoiminta
Oulussa harrastustoimintaa on ihan valtavan paljon, enkä oikeastaan itsekään tiedä ihan kaikkia mahdollisuuksia. Lääkiksen kautta minulle tutuimpana on tanssiporukka Arytmia, joka harjoittelee kerran viikossa. Harrastustoiminta ja varsinkin Arytmia ovat taas ihan mahtava tapa tutustua muidenkin vuosikurssien ihmisiin. Arytmia on matalan kynnyksen tanssiporukka ja suurin osa on aloittanut tanssin vasta lääkiksessä. Itse olen joitakin vuosia harrastanut showjazz tanssia ja Arytmian kautta päässyt tutustumaan uusiin tanssityyleihin, koska meillä on useampi ohjaaja (lääkisopiskelijoita myös) ja sen takia myös useampi koreografia harjoiteltavana. Lisäksi Arytmia esiintyy muutaman kerran lääkiksen tapahtumissa, mutta pakollista esiintyminen ei ole.

Varmasti hyviä puolia keksisi romaaniksi asti, mutta tässä nyt muutamia mieleen juolahtaneita ajatuksia:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti