1/07/2018

Oulu opiskelukaupunkina - kavereiden suusta 1

Mikäpäs sen parempi tapa aloittaa vuosi, kuin pyytää välillä kavereita kirjoittamaan. Yhteishakuun on vielä matkaa, mutta monilla on varmasti mielessä tuleva opiskelukaupunki. Tässä on hiukan muualta kuin Oulusta tulleiden lääkiskavereideni mielipiteitä. Varoitus: osa vastauksista saattaa olla huumorimielellä kirjoitettuja:)

Ikä ja mistäpäin Suomea tulet?
21, etelän vetelä eli suomen Chicagosta aka Lahest.

Miksi hait Ouluun (rehellisesti)?
Hain aiemmin Turkuun, koska olen etelästä ja se tuntui loogiselta. Kukaan ei oikein meille ikinä mainostanut että Oulussa edes on yliopisto, toisin kuin täällä Oulussa asuville on loogisinta hakea suoraan Ouluun. Kahden epäonnistuneen yrityksen jälkeen kuitenkin päätin, ettei kaupungilla ole väliä - vain ainoastaan koululla ja sillä että saan opiskella unelma-ammattiini. Niimpä päätin hakea Ouluun helpomman sisäänpääsyn toivossa ja pääsin kuin pääsinkin sisään. Alkujärkytyksen jälkeen olen kuitenkin ollut enemmän kuin tyytyväinen tähän valintaan :) Oulu on mahtava opiskelijakaupunki, vaikka onkin melko kaukana "kotikotoa".

Mikä Oulussa yllätti eniten, kun muutit tänne?
Se vastatuuli joka aina kiusaa ihan sama mihin suuntaan olet pyörällä menossa. Myös se yllätti ettei Oulussa ole poroja ja ihmisillä jääkarhuja lemmikkeinä :/ Odotin jotain vähän eksoottisempaa, mut täähän onkin suht normaali mesta!

Mielipide Oulun (hammas)lääkiksestä?
Oulun hammaslääkis on osoittautunut oikein oivaksi paikaksi opiskella. Koulutus on arvostetuimpia Suomessa ja laadun kyllä huomaa. Isona plussana juuri valmistunut Dentopolis ja sen uudet laitteistot, joita pääsemme sitten klinikassa testailemaan (innolla odottaen)! 
Sen lisäksi lääkiksen sijainti Kontinkankaalla on loistava, verrattuna OY:n pääkampuksen sijaintiin Linnanmaalla. Yleinen mielipide Oulun lääkiksestä tuntuu olevan se, että tänne tulee vaan ne, jotka ei pääse muualle. Itse en kuitenkaan tätä allekirjoita, sillä myös Oulussa lääkis on todella korkeatasoinen. Opetuksen tasoon ja metodeihin (makrot ja histot pienemmissä ryhmissä!!) näin fuksisyksyn perusteella olen todella tyytyväinen.

Mitä mielestäsi muualta tulevan olisi hyvä tietää Oulusta etukäteen?
Jos Oulussa on kylmä, niin on sitten ihan oikeasti kylmä (tuulen takia -5 tuntuu about -20). Oulussa julkinen liikenne on kallis ja pyörällä on sata kertaa helpompi liikkua, joten asuinpaikka kannattaa valita tämän mukaan. Kun asuu keskeisellä sijainnilla, ei julkisia tarvitse käyttää oikeastaan ollenkaan. 
Ja siis OULUN MURRE! Ookkonää Oulusta, pelkääkkönää polliisia? Oulussa opiskelee paljon ihmisiä ihan Oulusta, Lapista ja Pohjanmaalta. Murteet ovat minulle etelästä tulleena täysin uusia ja olen välillä aivan sekaisin mitä kaikki puhuvat. Rollolaiset sanovat mie ja sie, Oululaiset mää ja nää. Itse sanon tällä hetkellä todella Tamperelaisittain mää ja sää, ja murreidentiteettini paljasjalkaisena Lahtelaisena kärsii. Myös kaksoiskonsonantit ovat tarttuneet omaan puheeseeni, mistä olenkin kuullut paljon kuittailua kotona käydessäni. Uusia sanoja tulee melkein joka päivä; pahki, ruukata, lappapuuro, sekä entä sanan käyttö sanan kuin tilalla.
Kielimuuri toimii myös toisinpäin sillä varsinkin alussa kuulin oululaisilta jonkun verran siitä kuinka minulla on kovin kiire puhua ja lyhennän kaikkia sanoja aivan turhaan. Oululaisille on myös ihan uusia sanoja stadilaisittain käyttämäni steissi sekä perilahtelainen kurapassi tai tapani lyhentää adjektiiveja (punai, keltai, ykköi, kakkoi).

Parasta Oulussa?
Porot! Parasta kun pääsee joka aamu porovaljakolla kouluun, kunnon pohjosen meininkiä :) Ei mutta siis ihan tosissaan. Oulussa on paljon opiskelijoita (ja sen myötä hyviä bileitä). Oulu on juuri sopivan kokoinen ja kuten aiemmin jo mainitsin, niin pyörällä pääsee kätevästi lähestulkoon kaikkialle ja koska Oulussa ei ole yhtäkään mäkeä, niin pyöräily on rentoa, eikä hirveää repimistä ja hikoilua. Lisäksi Oulussa on ihan mahtavaa porukkaa ja jengi täällä on paljon avoimempaa ja elämäniloisempaa kuin hektisessä etelässä. Ihan tuntemattomiinkin on näin tosi helppo tutustua, kaikki ovat aina kovin innokkaita uusista tuttavuuksista. Toki unohtamatta ihan mahtavia kavereita joita täältä on löytynyt!

Terveiset vuoden 2018 Oulun (hammas)fukseille:
Oulu on oikeesti tosi jees ja opiskelijaystävällinen paikka ja toivon näkeväni täällä ensi syksynä fukseja enemmän myös etelästä :) Toki yhteisvalinnalla on varmasti paljon vaikutusta ensivuoteen, oikein paljon tsemppiä kaikille pääsykokeeseen!

Paras vinkki pääsykokeeseen:
Muistakaa myös relata, älkää tehkö lukemisesta pakkopullaa niin se on paljon mukavempaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti