1/22/2018

Miten luin pääsykokeeseen viimeistä kertaa

HUOM! Oulun yliopisto esittää yhteishakuun liittyen sarjan Instagram live-lähetyksiä eri tiedekunnista. Hammaslääketieteen ja lääketieteen osalta lähetys tulee keskiviikkona 24.1 klo 15 @unioulu! Kannataa ottaa myös snappi ylös, sillä joka viikko eri tiedekuntien henkilöt kertovat omasta alastaan:)


Olen tehnyt paljon postauksia viimeisen hakuvuoteni ajan, mutta halusin koota siitä vielä yhden tekstin. Lyhykäisyydessään kaikki välivuoteni on summattu tuon "koko tarina"-linkin taakse. Tämä teksti ei todellakaan ole mikään salainen resepti koulupaikkaan (koska sellaista ei ole) vaan se tie on jokaisen löydettävä itse. Tämä on vain minun tarinani:)

Vuonna 2016 en ollut valmistautunut kunnolla ja tuntui, että lähtisin lukemaan melkolailla "alusta". Toki parin vuoden fysiikan ja kemian yliopisto-opinnoista oli jäänyt jotain päähän, mutta tuntui, ettei osaamiseni ollut edes perustehtävissä kovin vahva (kaavoja jouduin tarkistamaan lähes jatkuvasti). Lisäksi biologian opiskelusta oli lähes vuosi (lukuunottamatta ihmisbilsaa). Ongelmani ei siis ollut se, että aiheet olisivat olleet outoja, vaan minulla oli selkää harjoittelun puutetta. Tulosten julkistamisen jälkeen totesin, että enää en tahdo nähdä hylkäävää vastausta. Päätin käyttää koko seuraavan vuoden pelkästään pääsykokeelle aina elokuusta lähtien.


Elokuussa 2016 alkoi virallinen lukusuunnitelma. Selkeytettynä se meni jotenkin näin: syksyllä muistiinpanot ja yliopiston kurssit, keväällä pelkästään Mafynetti2:sen materiaalia. Tuolla tahdilla se jotakuinkin menikin. Muistiinpanot tein vain biologiasta, sillä kemiassa ja fysiikassa tarvitsin vain hurjan määrän laskurutiinia. Aloin kirjoittamaan fysiikasta ja kemiasta flashcardeja ankilla, joita lopulta harjoittelin ehkä pari kertaa koko vuonna. Lisäksi kävin kerran viikossa lukupiirissä, jossa olimme sopineet aina yhden aiheen fysiikasta, kemiasta tai biologiasta.

Vuodenvaihteessa tilanne oli se, että biologiassa oli jäljellä vielä n. puolet ihmisbiologian kurssin muistiinpanoista, mutta muuten olin aikataulussa. Tammikuussa sairastuin pahasti ja aloitin Mafynetti2:sen vasta viikolla 3. Luin kevään aikalailla kokopäiväisesti ja opiskelin kaikkia aineita päivässä. Viikolla 5 oli kuitenkin ensimmäinen Mafynetin harjoituskoe, josta sain hädin tuskin puolet pisteistä. Muserruin, sillä olin kuitenkin käynyt kaikki materiaalit läpi (ja lukenut "jo" puoli vuotta), enkä osannut. Tutustuin Mafynetin opiskelunohjaus-materiaaleihin ja löysin sieltä todella hyviä neuvoja omaan opiskeluun. Tärkein vinkki minulle oli lukea kolmen sijaan kahta ainetta päivässä: näin ehdin hyvin keskittyä yhteen aineeseen kunnolla. 8 viikon lopussa sain myös biologian muisitiinpanot päätökseen ja kykenin aloittamaan mafyn myös bilsan osalta.

Lukutunneista sen verran, että viikolle 10 asti luin n. 20-25h viikkoon, jonka jälkeen nostin tavoitteeksi 30h/vk. Aloin lukemaan Mafyn avulla klo 8, klo 12-13 pidin lounaspaussin ja klo 13 eteenpäin pyrin lukemaan sinne klo 15-17 akselille. Välillä tauot venyivät tai lukutunteja kertyi viikonlopun työpäiville, mutta pääosin luin lähinnä arkisin.


Isoimpana erona edellisvuosiin oli, etten yrittänyt väkisin ahdata kaikkea mahdollista lukusuunnitelmaan. Toki tavoitteeni olivat todellisuutta korkeammat, mutta eipä elämä aina mene suunnitelmien mukaan. Huomasin esimerkiksi, ettei minulle ole hyötyä kemian/fysiikan muistiinpanoista, joten käytin ajan tehokkaammin tekemällä tehtäviä. Myös soveltavista tehtävistä ja harjoituskokeista ehdin tehdä vain osan, mutta halusin painottaa Mafynetin perustehtäviä enemmän. Se, etten ollut laskenut kemian ja fysiikan lukiotehtäviä vielä syksyllä näkyi siten, että yleensä jouduin kertaamaan ison osan Mafyn tehtävistä. Kerrattavien tehtävien määrä fysiikassa ja kemiassa vaihteli 10-50, koska jouduin aika usein lukemaan teoriaa tehtävän yhteydessä. Mindmappeja ja tuota kahden viikon heikkouksien kertaamista en myöskään ehtinyt tekemään, vaan kertasin aikalailla kaikkia juttuja.

Mafynetin biologiasta olin ehtinyt tekemään kaikki tehtävät, kemiasta suurimman osan ja fysiikasta vain puolet. Se, että olin lukenut koko vuoden toimi minulle. Toisille riittää vähempikin lukeminen, mutta kaikki on ihan itsestä kiinni. Töitä pääsykokeeseen on silti tehtävä.

Toivottavasti tästä pitkästä sepostuksesta on hytöyä edes jollekin:) Tsemppiä ihan hurjasti kaikille luku-urakan keskellä oleville! Jaksakaa nämä vajaat 5 kuukautta, sitten on mukavampi huokaista!

6 kommenttia:

  1. Kävitkö viimesenä "välivuotena" töissä ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa joo unohtui mainita! Joo kyllä kävin:) tein yleensä semmoiset 2-4 vuoroa viikossa

      Poista
  2. Tää oli tsemppaavaa, kiitos!:) Mulla eka Mafyn harjoituskoe takana, meni paremmin kuin mitkään kokeet viime vuonna ja fiilis on hyvä! Silti oon hieman jäljessä aikataulusta ja stressaa. Mut tsemppaa kovasti nähä näitä sisäänpääsytarinoita, pitäs vaan luottaa omaan osaamiseen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee hyvä sinä!
      Joo ymmärrän ton, et jos on vähänkään jäljessä, niin stressi kasvaa. Toisaalta se myös onneksi toimii hyvänä perseelle potkijana, niin ei vahingossakaan rupea lasikottamaan:) Tsemppiä!

      Poista
  3. hei, olen hakemassa hampaalle 26-vuotiaana. pelkään, että ikäni takia en sopisi porukkaan. onko tämä pelko ihan hölmö vai onko vanhemmat opiskelijat vähän ulkopuolella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin pääsee porukkaan mukaan!:) Opiskelijoita on sen verran laajalla ikähaarukalla ja muutenkin porukka on tosi yhteisöllinen:)

      Poista