10/29/2018

Kyllä ne elämäntavat vaikuttaa


Aika monelle meistä tulee istestäänselvyytenä, kuinka terveelliset elämäntavat auttavat jaksamaan arjessa. Tasainen ruokarytmi, sopivasti liikuntaa, hyvät yöunet, paljon vettä.. ja lista jatkuu vaan. Toki kaikki nämä kuuluvat osana omiakin elämäntapoja, mutta järkyttävän kontrastin huomasin eräänä viikonloppuna, kun kaikki meni aivan päinvastoin.

Kaverini tuli viikonlopuksi kylään ja ajattelin tehdä meille koko viikonlopuksi pitsaa, jotta ruokajuttuja ei tarvitsisi juuri miettiä. Perjantain kunniaksi kävimme ostamassa lisäksi karkkia, sipsiä ja cola zeroa. Koko viikonloppuna en muuta syönyt. Kaiken lisäksi lauantai ja sunnuntai piti käyttää tenttiin lukemiselle.

Voitte jo arvata mitä tapahtui. Noin rikkaalla ruokarepertuaarilla jaksamiseni oli ihan nollassa. Olin todella väsynyt hyvistä yöunista huolimatta, eikä mikään tuntunut jäävän tenttialueesta päähän. Väsymystä kompensoin karkilla (joo tiedetään, tosi fiksua) ja nokosilla, jotka eivät piristäneet ollenkaan. Toisin sanoen, tenttiin lukemisesta ei tullut yhtään mitään (ja hylsyksihän se menikin). Olo oli tosi vetämätön, ei huvittanut liikkua ja mieli halasi vain lisää herkkuja. Ei hyvä.

Jos jotain tuosta viikonlopusta jäi käteen, niin ainakin se, että olen opetellut kohtuullisemmaksi herkuttelijaksi ja lähempänä tenttiä kaapissani on täyttävää kotiruokaa. Jo parissa päivässä huomasin ihan valtavan eron jaksamisessa! Ja tässä ihan oikeasti ainoa ero oli pelkästään mitä ruokaa söin, vaikka määrä pysyi samana. En suosittele testaamaan, oli sen verran vetämätön meno, mutta suosittelen lämpimästi pitkin hakuprosessia ja arkea muutenkin miettimään niitä pieniä juttuja, joilla elämänlaatuaan voi parantaa merkittävästi. Ja ei, en ole aloittanut herkkulakkoa, mutta nykyään sallin herkkujen ostamisen ainoastaan viikonloppuisin ja silloinkin kohtuudella (eli niin ettei tule herkkukrapulaa).

Onko joku muu huomannut samanlaisia vaikutuksia, kuinka jotkin pienet asiat ovat muuttaneet jaksamista ihan uudella tavalla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti