6/18/2018

Fuksivuosi: kevään kurssit


Biokemia ja molekyylibiologia (koko kevät)
Ehdottomasti kevään isoin kurssi, jonka luennot kestivät sinne maaliskuun loppuun. Kurssi oli jaettu kolmeen välitenttialueeseen, jonka lisäksi kurssiin kuului lopputentti, labraviikko ja paneelikeskustelu (eli pieni ryhmäesitelmä omasta aiheesta). Luennoilla tuli käytyä paljon useammin ja kurssi oli kokonaisuudessaan tosi mielenkiintoinen! Oulussa pääpaino on enemmän isojen kokonaisuuksien ymmärtämisessä ja aineenvaihduntareittien integraatiossa, mikä tarkoitti sitä, ettei ihan joka ikistä välivaihetta tarvinnut muistaa tenteissä.
  •  Molekyylibiologian perusteet
  •  Aineenvaihdunnan perusteet
  •  Hormonit ja kudosten biokemia
Genomilääketiede (helmikuu)
Hiukan pienempi, ainoastaan kahden viikon luentojen kokoinen kurssi, joka muistutti aika lailla lukion perinnöllisyysasioiden kertaamista. Aikaisemmin kurssi sisältyi biokemiaan, mutta siitä tehtiin nyt hiukan pienempi oma kokonaisuus, jotta biokemian kurssia saatiin hiukan kevyemmäksi.

Tieto & tutkimus II: Tieteellinen viestintä (1 viikko helmikuussa)
Viikon verran kestänyt teemaviikko, jolloin tutustuttiin tarkemmin artikkelien rakenteeseen ja harjoiteltiin meta-analyysejä sun muuta. Päivän alussa oli noin tunnin luento, jonka jälkeen meidät jaettiin arvalla 3-4 hengen ryhmiin tekemään päiväksi tehtäviä, jotka iltapäivällä palautettiin ja käytiin läpi. Tämän viikon ehkä paras anti oli tutustua todella moniin uusiin ihmisiin, sillä uudet ryhmät muodostettiin joka päivä.

Lääketieteellinen psykologia (huhti-toukokuu)
Psykologian kurssi sisälsi sekä luentoja että 7 kerran ryhmätapaamisen. Luennoilla käytiin yleisjuttuja kehityspsykologiasta ja ryhmätapaamiset oli jaettu 10 eri aihealueeseen, josta itse olin kivun psykologian ryhmässä. Tästä kurssista ei järjestetty erikseen tenttiä, vaan tilalla oli enkun kurssiin integroitu posteri sekä omasta aiheesta tehty essee.

Medical english module 3 (huhtikuu)
Integroitu psykologian opetukseen. Tavoitteena oli harjoitella tieteellisen posterin tekoa ja päättää lukuvuosi Linnanmaan kampuksella järjestettyyn "konferenssiin", jossa pidettiin 10 minuutin esitelmiä ja kierrettiin muiden ryhmätöitä.

Peruselvytys (huhtikuu)
Muutaman kerran pidetty kurssi, jossa harjoiteltiin peruselvytystaitoja. Elvytettiin nukkea mm. 20 minuuttia ja opeteltiin käyttämään defibrillaattoria. En tiedä muista, mutta minusta kurssi sattui hauskan ironisesti vappuviikolle.

Hammasmorfologia (huhtikuu)
7 kertaa hampaan "iltapäiväkerhoa"(:D). Meille jaettiin omat hampaistot, joissa tietyt hampaat oli korvattu vahaklönteillä. Yksi kerta oli joko klo 8.15-11.30 tai 12.30-16, jossa aluksi luennoitiin hiukan hampaan anatomiasta ja loppuaika veisteltiin instrumenteilla klönteistä hampaita. Jo tuossa ajassa omat kädentaidot kasvoivat hurjasti! Vaikka kurssi olikin huhti-toukokuun valmiiksi täydessä lukkarissa, kurssilla oli todella leppoisa tunnelma ja teki hyvää päästä tekemään muutakin kuin tuijottamaan luentokalvoja. Kädentaitojen lisäksi opittiin myös hiukan hammaslääkärien omaa kieltä ja tuon kurssin jälkeen oli varsin huvittavaa käydä itse hammaslääkärissä potilaana. Ehdottomasti kevään odotetuin ja paras kurssi!

6 kommenttia:

  1. Moi! Mitä kirjoja hankit ensimmäisenä vuonna, ja saako niitä käytettynä/kirjastosta? Aloitan syksyllä myös Oulun hampaalla ja tuskailen tuon oppaan kurssikirjallisuuden kanssa, että pitääkö kaikki tosiaan hommata :D Kun ainoa selventävä ohje oli hommata kliinisen anatomian oppikirja + anatomian kuvasto/3d-sovellus sekä muuten suosia sähköisiä aineistoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En hankkinut yhtäkään (edes mitään anatomian kuvastoa):D
      Ostin jonkun 3d sovelluksen, mutta nopeasti totesin sen turhaksi, koska opeteltiin kaikki anatomiset rakenteet kavereiden kanssa quizletin avulla. Moni kirja löytyy myös pdf:nä googlettamalla tai oppiportissa sähköisesti:) Oppiportin ja kirjaston käyttöä opetellaan tieto&tutkimus kurssilla, joten sitä ei kannata erikseen stressata.

      Biokemiaan latasin pdf version ilmaiseksi, mutta kääntäessäni kappaleita tajusin luentodiojen sisältävän täsmälleen samat asiat (ja ihan todella kattavasti). Toisin sanoen, luentomatskut riittää aivan hyvin:)

      Poista
  2. Hei! Kiva blogi sinulla. Voisitko vastata, paljon Oulun hampaalla on suunnilleen läsnäoloa 1. ja 2. vuonna? eli monena päivänä on pakko olla paikalla viikossa? Perheellisenä mietin, onnistuisiko etäopiskelu alkuun miten:) kiitos jos viitsit vastata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!
      2. vuodesta en osaa ihan vielä sanoa, mutta 1. osaan. Syksyllä muutamana päivänä viikossa oli pakollisia harjoituksia makroissa, joita ei voinut korvata. Myös kerran viikossa luennoitu enkun kurssi vaati läsnäoloa.
      Kevät oli todella pitkälle etäopiskelua lukuunottamatta kahta teemaviikkoa ja viimeistä kuukautta, jolloin kurssit vaativat läsnäoloa.
      Toivottavasti vastasi edes jotenkin kysymykseen:) Luennot toki voi katsoa etänä eli aika hyvin voi ensimmäisen vuoden olla kotosallakin.

      Poista
  3. Ok kiitos! Pitääpä kysyä enskeväänä uudestaan millainen 2.vuosi oli.

    VastaaPoista