12/26/2017

Vastaukset kysymyksiin


Pääsykoe
Parhaat opiskeluvinkkisi pääsykokeisiin?
Ikävästäkin/tylsästäkin aiheesta voi tulla tehtävä kokeeseen. Opiskele siis kunnolla, kokeessa katuminen on jo myöhäistä.
Sen sijaan, että suorittaisit tehtäviä, tee mieluummin vähemmän ja kunnolla.

Miten luulet uuden yhteisvalinnan vaikuttavan eri yliopistojen välillä?
Uskon, että piste-erot tasoittuvat enemmän, vaikka Helsinki varmaan silti pitää ykkössijaa korkeimmista sisäänpääsyrajoista.

Jos et olisi mennyt Ouluun opiskelemaan, mihin sitten?
Helsinkiin poikaystävän opintojen takia. Kaupunkina Tampere olisi houkuttanut eniten, jos siellä olisi hammaslääkis.

Kävikö mikään muu ala mielessä välivuosien aikana?
Voi kyllä! Yleislääkäri, kätilö, opettaja, ensihoitaja, hammashoitaja...

Mitä olisit tehnyt toisin ekoilla hakukerroilla tai mitkä olivat ne asiat mihin "kompastuit"?
En aloittanut ajoissa siihen nähden, miten paljon halusin ehtiä tekemään ennen pääsykoetta. Luotin liikaa yliopiston kurssien opetukseen, jolloin perustehtävät rupesivat takkuilemaan. Biologiassa en tehnyt tehtäviä. Yritin myös keskittyä liikaa töihin, yliopistoon ja pääsykokeeseen, panostamatta lopulta yhteenkään. Toisin sanoen, olisin asettanut pääsykokeen heti ykköseksi ja aloittanut lukemaan aikaisemmin. Silloin tahti ei olisi ollut liian kova jaksamiselle.

Montako yritystä hampaalle/yleiselle on ihmisiltä vaatinut keskimäärin?
2-3, mutta myös meitä useamman kertaa hakeneita löytyy (kuten myös suoraan lukiosta tulleita).

Miten ratkaisit pääsykokeessa nelilaskimella kymmenen potenssit laskuissa? Entä mitä muita ongelmia koit nelilaskimesta?

En koskaan kokenut nelilaskinta ongelmaksi, koska olin tottunut muutenkin laskemaan paljon käsin fysiikalla yliopistossa. Nelilaskin jopa "piristi" vanhaa laskutapaa, kun piti katsoa taulukkoarvoja ja muokata kaavoja selkeämmiksi. Kertasin logaritmin laskusäännöt ja pyrin laskuissa muuttamaan luvut samaan kymmenpotenssiin, jolloin potensseja tarvitsi miettiä lähinnä vastausta kirjoittaessa (onko luku järkevä jne). Rohkeasti vain matikan kirja esiin!

Miltä sinusta tuntui, kun et päässyt sisälle ja ihmiset kyselivät sisäänpääsystä? Miten selvisit pettymyksestä?
Ensimmäisen välivuoden jälkeen pettymys tuntui todella suurelta, koska olin antanut kaikkeni viimeisillä viikoilla ennen pääsykoetta.
Toisen välivuoden (eli ekan yliopistovuoteni) jälkeen tiesin, etten pääsisi sisälle, joten pettymys ei ollut yhtä suuri. Tuo pettymys oikeastaan antoi hirveän ison tsempin siihen, että halusin yrittää vielä (ja lopputulos oli onnellinen). Koska luotin omaan tekemiseeni, ei tuntunut pahalta vastata ihmisille miten kävi. Aluksi pelkäsin, miten minuun suhtauduttaisiin fysiikalla, koska ihmiset tiesivät hakemisestani. Pelkoni oli turha, sillä sain paljon kannustusta ja kehua sisukkuudestani.

Mitä kirjotit ylppäreistä? 
EMMCBB (äikkä, fysiikka, pitkä matematiikka, biologia, enkku ja ruotsi). Kemiasta kirjoitin M:n ensimmäisenä välivuotena.

Olisitko voinut kuvitella et olisit opiskellut fysiikan tutkinnon kokonaan jos et olis jostain syystä enää päätyny lääkikseen?
Minulle oli tullut niin suuri halu hammaslääkärin urasta, etten pitänyt enää muita aloja vaihtoehtoina. Olisin siis jättänyt fysiikan siltikin kesken ja hakenut niin monta kertaa, kuin tarvii. Osasyynä oli myös jo käytetyt tukikuukaudet, joita halusin säästää hammaslääketieteen opintoihin.
Jos ihan tosissaan olisi pitänyt tehdä jotain muuta, niin olisin sitten varmaan päätynyt kätilön ammattiin.

Miksi sun mielestä lääkikseen pääseminen vie pahimmillaan vuosia?
Aina ei ole kyseessä se, etteivätkö rahkeet riittäisi. Kaikilla meillä on erilaiset lähtökohdat pääsykokeeseen valmistautumiselle ja muun elämän sovittaminen siihen ei ole aina niin yksinkertaista kuin luulisi. Minulla ongelmaksi koitui liian tiukka lukusuunnitelma, joka ei pitänyt kuin vasta viimeisellä hakukerralla.

Tukivatko kaikki läheisesi sinua koko hakuprosessin ajan vai saitko ympäriltäsi myös epäilyä sisäänpääsystäsi? Jos sait miten käsittelit sen?
Kaiken kaikkiaan kaikki läheiseni tukivat hakuprosessiani. Välillä vanhemmille piti perustella enemmän hakuprosessia, mutta he jaksoivat silti kannustaa. Kukaan ei sanonut minulle, ettenkö kykenisi tähän.

Hammaslääkis
Mihin kaikkeen hammaslääkäri voi erikaistua/missä olla töissä?
Kahden työvuoden jälkeen hammaslääkäri voi halutessaan hakeutua kliiniseen jatkokoulutukseen suu- ja leukakirurgian, oikomishoidon, suun terveydenhuollon ja eri kliinisten alojen erikoishammaslääkäriksi. Tieteellinen jatkokoulutus johtaa hammaslääketieteen tohtorin tutkintoon. (Oulu.fi)
Hammaslääkärit työskentelevät pääasiassa terveyskeskuksissa ja keskussairaaloissa sekä yksityishammaslääkäreinä tai niiden palveluksessa. Hammaslääkäreitä työskentelee myös mm. opetus- ja tutkimustehtävissä sekä puolustusvoimissa ja hoitolaitoksissa. (Ammattinetti.fi)

Haluatko joskus erikoistua ja mihin mahdollisesti?

Jos elämäntilanne sallii, niin mahdollisesti, mutten vielä tiedä mihin.

Onko opiskelu vastannut sun odotuksia?
On vastannut. Tiesin lääkiksen vaativan enemmän omatoimista opiskelua, kuin aiemmissa yliopisto-opiskeluissani. Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt, että aikaa jää opiskelun lisäksi muuhunkin harrastamiseen, eikä pakollista opetusta ollutkaan niin paljon, kuin luulin. Myös tentit olivat hyvin erilaisia siihen mihin olin tottunut (esim. viiden tehtävän sijaan vastattiin useampaan pienempään kysymykseen).

Onks melkein kaikki kirjat enkuksi?
Kyllä, mutta muu luentomateriaali on yleensä suomeksi. Itse en tainnut lukea kurssikirjoista kuin kehitysbiologian kirjaa, koska kaikesta muusta sai tarpeellisen tiedon ilman kirjojakin.

Mitä odotat eniten hammaslääkiksen opiskelussa?
Kolmosvuotta ja klinikkaan siirtymistä, kun oikeasti päästään harjoittelemaan enemmän käsillä tekemistä.

Mikä on eniten yllättänyt opiskeluissa?
Latina ei ollutkaan niin vaikeaa, kuin pelkäsin. Olen huono oppimaan kieliä, joten jännitin sitä ennakkoon.

Mielenkiintoisin asia opiskelussa tähän mennessä?
Anatomia ja histologia. Ylipäätään ihmiskehoon liittyvien uusien asioiden oppiminen.

Onko paljon opiskelijabileitä?
On:)

Tulevatko opiskelijat tasaisesti eri puolilta Suomea vai onko paljon ihmisiä esim sieltäpäin?
Oma karkea arvioni on, että noin puolet opiskelijoista ovat täältä Oulusta ja loput tasaisesti eri puolilta Suomea.

Koetko ryhmäytymisen olleen helppoa?
Kyllä, ikään ja elämäntilanteeseen katsomatta:)

Mietityttääkö ikinä miten viihtyisit yleisen puolella, vai tuntuuko valinta juuri oikealta?
Myönnän välillä leikkiväni sillä ajatuksella, mutta kyllä se hammas on se mun juttu:)

Mitkä ovat sun fiilikset virkamiesruotsista? Onko aivan pakkopullaa vai meneekö helposti?
Oulun hampaalla virkamiesruotsi tulee eteen vasta 4. vuonna, joten siitä en osaa sanoa. Omasta mielestäni virkamiesruotsi kuuluu käydä, vaikka ruotsi ei taivukaan omassa suussani helposti.

Miksi hamppi eikä yleinen?
Tähän olen vastannut aiemmassa postauksessa, johon linkki löytyy tästä.

Kuinka paljon hampaalla ja yleisellä on yhteisiä opintoja? 
Prekliininen (eli ekat 2 vuotta) mennään aikalailla samoilla kursseilla (ainoastaan muutama poikkeus). Hampaalla on esimerkiksi johdatus suun terveyteen ja hammasmorfologian kurssi, joita yleisellä ei ole. Vastaavasti meillä on ruotsia vasta 4. vuonna, kun yleisellä sitä on jo 1. vuonna.

Oulu
Millainen Oulu on opiskelijakaupunkina?
Ison kaupungin fiilis, ilman ruuhkia. Omasta mielestäni opiskelijat elävöittävät mukavasti Oulun katukuvaa ja kaupunki on ihanteellinen opiskelulle. Keskustassa hyviä kahviloita ja liikkeitä shoppailulle, todellä hyvät harrastusmahdollisuudet ja pyöräilykaupunki henkeen ja vereen.

Miltä alueelta Oulusta kannattaa lääkisopiskelijan etsiä asuntoa?
Omat henkilökohtaiset suositukset sijainnin kannalta ovat Keskusta, Raksila, Välkkylä ja Peltola. Muita lähellä lääkistä olevia alueita ovat Kaukovainio ja Höyhtyä (ja Karjasilta).

Miten joukkoliikenne Oulussa toimii vai onko kävely/pyöräily parempi vaihtoehto?
Parhaiten aikataulut saa Google Mapsin avulla (kunhan varaa itselleen +- 5 minuuttia lisää aikaa). Riippuen sijainnista busseja kulkee todella hyvin (esimerkiksi itse pääsen ainakin kuudella eri bussilla koululle). Oulu on kuitenkin enemmän pyöräilykaupunki ja pyörätiet ovat tasaisia ja huollettuja. Lääkiksen kampukselta menee keskustaan pyöräillä n. 10-15min, joten usein pyörä on parempi vaihtoehto.

Ovatko monet lääkisopiskelijat töissä opintojen ohella ja kuinka helposti Oulusta löytää osa-aikatöitä opiskelijalle?
En osaa sanoa tarkkaa jakaumaa, mutta kyllä opintojen ohella voi käydä osa-aikatöissä sabotoimatta opintomenestystä. Oulusta löytyy osa-aikaisia töitä, mutta valitettavasti hakijoita on paljon.

Lisää kysymyksiä saa laittaa kommenttikenttään:)

2 kommenttia:

  1. Uskotko, että hammaslääkiksessä pärjää, vaikka kädentaidot eivät ole huippu luokkaa, mutta ei nyt kuitenkaan ole syntynyt sormi keskellä peukaloa? Motivaatio olisi kuitenkin kova ja ala kiinnostaa älyttömästi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon:) Käsillä harjoittelua tapahtuu koulun aikana niin paljon, etten usko kenenkään sen vuoksi tarvitsevan alan harkitsemista.

      Poista