8/15/2017

Vinkkini pääsykokeisiin osa 1/3: Opiskelu

Yritin aluksi tehdä yhden postauksen omista päätekijöistä, jotka auttoivat pääsyokoeisiin. Listasta tuli kuitenkin niin pitkä, että kokosin vinkit aihealueittain: opiskelu, jaksaminen ja motivaatio. Tässä siis tämän kolmiosaisen vinkkisarjan ensimmäinen osa: Opiskelu.

Jokainen meistä on erilainen oppija, joten vinkeistä osa voi sopia sinulle ja osa ei. Opiskelutyylin löytäminen ei ollut itselleni helppoa ja löytyi vasta lukion jälkeen. Edelleen siinä on kehitettävää, mutta onneksi pääsykoeajoista jotain jäi käteen!

1. Tee niitä biologian tehtäviä
Olen aina tykännyt bilsasta ja muistiinpanojen tekemisestä. On ihanaa visualisoida muistiinpanoista omannäköiset. Parina ensimmäisenä välivuotena opiskelin muistiinpanoja kirjoittamalla ja tehtävät tulivat vain valmennuskurssin harjoituskokeista. VIRHE! Muistiinpanot auttoivat kaiken tiedon ymmärtämisessä joo, mutta itse kokeessa määritelmien kirjoittaminen oli haastavaa. En osanut vastata tarpeeksi tarkasti ja oikeilla termeillä. Tein viime vuonna ensimmäistä kertaa bilsan tehtäviä ja kummasti kaikki määritelmät jäivät sanatarkasti päähän.

2. Fysiikassa ja kemiassa laske mahdollisimman paljon
Mikäli sikäli tänäkin vuonna on käytössä nelilaskin, älä kiirehdi sen käytössä. Keskity luomaan laskurutiini ihan funktiolaskimella, jolloin saat paljon enemmän tehtyä tehtäviä. Aikaa ei mene näpyttelyyn, vaan rutiinin luomiseen. Itse otin vasta huhtikuun puolella nelilaskimen kokopäiväiseen käyttöön, jolloin laskurutiinini oli jo hyvin pitkällä. Silloin ei tarvinnut opetella kuin muutamat kikkailut ja hyvä laskuosaaminen oli taattu.

3. Tee itse monivalintoja (mielellään jonkun kanssa)
Me tehtiin lukupiirissä niin, että jokaisella oli oma aihealue (tyyliin yhdellä maksa, yhdellä ruoansulatus jne.) josta teki muille monivalintoja. Monivalintoja läpikäymällä oppi tosi hyvin pikkutarkkojakin juttuja ja porukassa voitiin keskustella väittämistä. Pääsykokeen monivalinnoissa yksinkertaisenkin asian saattaa kyseenalaistaa, joten niitä tekemällä oppii varmemmaksi vastaajaksi.

4. Oma kertauspaketti
Vähän ennen pääsykoetta minulla ainakin iski pieni paniikki kertauksen kanssa. Halusin saada kursseittain käytävän helpon kertaussetin teorioiden mieleenpalauttamiseen. Toteutin tämän niin, että minulla oli koneella word-tiedosto, johon pitkin vuotta kirjoitin materiaalien ja pääsykokeiden monivalintoja aihealuteittain ja vastauksineen. Aina, kun jossain yhteydessä tuli eteen monivalinta, kävin kirjoittamassa sen koneelle. Muutaman monivalinnan kirjoittaminen kerrallaan ei vienyt kauaa aikaa ja sain koottua tehtäviä monesta eri lähteestä. Pari viikkoa ennen pääsykoetta minulla oli hyvä läjä jokaiseen kurssiin liittyviä kertaussettejä tehtäväksi ja niiden avulla pystyin nopeasti palauttamaan teoriat mieleen ennen pääsykoetta. Monivalintoihin tulleet tehtävät olivat lisäksi usein nopeita ja kevyitä tehdä, joten aivot eivät rasittuneet viimeisellä viikoilla liikaa.

Kertokaahan teidän parhaat opiskeluvinkit kommenttikenttään! Vaikka allekirjoittaneella pääsykoelukemiset ovat ohi, edessä on paljon uutta tietoa pureskeltavaksi:)

2 kommenttia:

  1. Tuossa oli todella hyviä vinkkejä, kiitos niistä! Ja taidan alkaa itsekin ottaa ylös noita monivalintoja, kuulostaa niin tehokkaalta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä:) Joo kyllä niitä kirjoittamalla sisäistää ihan uudella levelillä asiat:)

      Poista