7/14/2016

Laskinuudistus


Kuten varmaan moni on jo lukenut jostain lähteestä (Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Mafyvalmennus), että vuoden 2017 pääsykokeessa on sallittu vain nelilaskin. Ja tämä muutos tuntuu saaneen keskustelupalstoilla paljon huomiota - syystäkin. Muutos on valtava, koska nelilaskin pystyy vain murto-osaan aiemman laskimen toiminnoista. Ei logaritmia, trigonometrisia funktioita tai polynomisolveria.

Otetaan kuitenkin huomioon, että esimerkiksi viimevuoden kokeesta mm. pH laskut, 13b ja 14b olisivat jääneet nelilaskimen vuoksi tekemättä näin nopeasti vilkaistuna. Tehtäviä oli kuitenkin 16 eli aika pieni prosentti oli "paremman laskimen" varassa. Jos jostain syystä nämä harvat tehtävätyypit tahdotaan pitää, todennäköisesti kaavaliitteseen tulee myös logaritmi ja trigonometrian taulukoita. Nämä ovat toki vain omia spekulointejani.

En itse aio lähteä mukaan laskinuudistuksen tuomaan hysteriaan. Kirjoitusten jälkeen oli luovuttava superlaskimesta ja MAOLin turvasta, joita oli kolme vuotta opetellut käyttämään mahdollisimman monipuolisesti. Äkkiä totuin tavalliseen funktiolaskimeen, enkä tosiaankaan enää kaipaa jaksollista järjestelmää ja vakioita kummempia apukeinoja. Tarkoitan siis, että kaikkeen tottuu.

Miten laskinuudistus tulee näkymään lukusuunnitelmassani? Niin kauan kuin valintakokeen vaatimukset pysyvät samoina (lukion bikefy), lasken ainakin vuodenvaihteeseen asti normaaliin tapaan. Sallittujen laskimien julkaisun jälkeen siirryn nelilaskimeen. Sitä ennen saatan hiukan perehtyä kuinka käyttää nelilaskinta mahdollisimman monipuolisesti, mutta matikkaa en aio ottaa ns. neljänneksi aineeksi bikefy:n lisäksi. En ainakaan ennen kuin pääsykokeesta tiedetään enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti